Hírek
20th okt

2014

DSC_7230 copy

Meg kell erősíteni a szociális alapellátásokat

Meg kell erősíteni a szociális alapellátásokat, hatékonyabbá és igazságosabbá kell tenni a forrásfelhasználást – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete (SZIME) XVI. konferenciáján hétfőn Siófokon.

Czibere Károly kifejtette: a kormány elkötelezett abban, hogy a szociális területen dolgozóknak is kirajzolódjon egy életpályamodell azért, hogy az ágazatban dolgozók vonzónak lássák, hivatásuknak tekintsék ezt a szakmát, és hosszú távon tudjanak kalkulálni azzal, miként alakul a jövőjük, a jövedelmük.

Nagyon sok fontos eredmény született az elmúlt években – hangoztatta az államtitkár, példaként említve a nevelőszülői státus megerősítését. Szólt arról is, hogy a gyermekvédelmi rendszer átalakítását szeretnék tovább folytatni és a családias szolgáltatásokat előtérbe helyezni.

Czibere Károly az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladataként határozta meg az ellátottak életminőségének javítását, a szolgáltatások szakmai színvonalának növelését. Ehhez kell hozzárendelni a források módját és mértékét – mondta az államtitkár.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy megtartsák a már elért eredményeket. A családpolitika területéről nem fognak forrásokat kivonni – közölte, hozzátéve: csak többet fognak adni, és kiszámítható rendszert építenek ki, hogy a családtervezésnél a leendő szülők tudják, mire számíthatnak.

Kocsis József, a pécsi székhelyű SZIME elnöke az egyesület legnagyobb, évente megrendezett fórumán megjelent 350 szakember várakozásairól szólva az MTI-nek elmondta: a háromnapos konferencián arra szeretnének választ kapni, hogy mire számíthat a szociális intézményrendszer, milyen jövőképet vázolnak fel a kormányzat képviselői.

“Azt várjuk, hogy stabilizálódjon az ellátórendszer helyzete, lehessen hosszú távon tervezni, -legyen kiszámítható és kiegyensúlyozott” – fogalmazott a SZIME elnöke, hozzátéve: azt szeretnék, hogy nélkülük ne hozzanak meg olyan fontos döntéseket, amelyekben érintettek az ágazatban dolgozó kollégák és azok az intézmények, amelyeket fenntartanak akár állami, önkormányzati, egyházi vagy civil fenntartók.

Kocsis József kiemelte: amit a szociális és gyermekvédelmi rendszerben dolgozó mintegy 90 ezer szakember nagyon vár, az az ágazati bérfejlesztés, az ágazati életpályamodell bevezetése, amelynek előkészítésében, több bizottságban az egyesület is részt vett.

(MTI, Kormany.hu)

Soltész: az egyházak és a civilek azt a szociális munkát végzik, amire az államnak nincs ereje

Soltész Miklós államtitkár azt mondta, az egyházi és a civil fenntartók a szociális munkában és a gyermekvédelemben vagy olyan feladatokat vállaltak át, amelyekre nem volt erejük az állami és önkormányzati fenntartóknak, vagy hiányt pótolnak.

A szociális munkában és a gyermekvédelemben, miként az elmúlt években, a következő időszakban is nagyon nagy szükség lesz mind az egyházi, mind a civil fenntartók munkájára, hiszen vagy olyan feladatokat vállaltak át, amelyekre nem volt erejük az állami és önkormányzati fenntartóknak, vagy hiányt pótoltak – mondta Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete (SZIME) XVI. konferenciáján, kedden Siófokon.

Soltész Miklós a mintegy háromszázötven résztvevő előtt tartott előadásában az ágazat támogatását ígérte, függetlenül attól, hogy ki a fenntartó. Felidézte, hogy az elmúlt négy évben (szociális és családügyért felelős államtitkárként) sorra járta a megyéket és több mint kétszáz intézményben tájékozódott.

Az ott látottak alapján az államtitkár köszönetet mondott a szociális ellátásban dolgozóknak, az elért eredményeket pedig a közös munka sikereként értékelte. Példaként említette a bérpótlékot – amely szavai szerint “egy kis lépés volt”, de fontosnak nevezte, hogy ebben a kisegítő dolgozók is részesülnek -, valamint azt, hogy az elmúlt négy évben 25-30 milliárd forintot tudtak intézményfelújításra fordítani.

Büszke arra, hogy az első két évben meg tudták menteni az ellátórendszert, nem kellett bezárni intézményeket, megállították az előző időszakot jellemző leszakadást, a nomatívacsökkenést, és egy idő után, ha nem is nagymértékben, de el tudtak érni valamilyen kedvező változást – mondta az államtitkár.

A pécsi székhelyű SZIME legnagyobb, évente megrendezett háromnapos konferenciáján a szakemberek arra szeretnének választ kapni, hogy mire számíthat a szociális intézményrendszer, milyen jövőképet vázolnak fel a kormányzat képviselői.

Kocsis József, az egyesület elnöke hétfőn, a szakmai fórum nyitónapján az MTI-nek az mondta: “azt várjuk, hogy stabilizálódjon az ellátórendszer helyzete, lehessen hosszú távon tervezni, legyen kiszámítható és kiegyensúlyozott”. Kiemelte: amit a szociális és gyermekvédelmi rendszerben dolgozó mintegy 90 ezer szakember nagyon vár, az az ágazati bérfejlesztés, az ágazati életpályamodell bevezetése, amelynek előkészítésében az egyesület is részt vett.

(hvg.hu, MTI)

DSC_7176 copy DSC_7153 copy DSC_7217 copy
<
>

 

Share This :